Pintenii calcaneeni reprezintă un motiv foarte frecvent pentru care pacienții merg la cabinetele medicale.
Pintenul calcanean este o proeminență osoasă care apare la nivelul fascei plantare de pe călcâi.
Practic pintenii sunt „depozite de calciu” care produc o deformare la suprafața osului sănătos. Se consideră pinten calcaneean de la 2 mm în sus. Ei sunt foarte dureroși și foarte des sunt asociați cu fasceita plantară (inflamația fasciei care unește calcaneul de partea anterioară a piciorului, fiind cea care ne dă și ne menține bolta piciorului).
Pintenii sunt diagnosticați imagistic pe incidențele de profil ale radiografiilor calcaneale. Durerea este în strânsă relație cu dimensiunea pintenului, fiind dată de nivelul de compresiune a nervului calcanean inferior, cu inflamația pintenului, cu subțierea stratului de grăsime care înconjoară călcâiul și fasciita plantară.
Cauzele sunt multiple, cum ar fi:
● depozitele de calciu – iritarea fasciei plantare în mod repetitiv;
● obezitatea;
● jogging-ul pe suprafețe dure (asfalt și zgură);
● încălțăminte neadecvată;
Simptome:
● durerea în zona călcâiului
● majoritatea pacienților descriu o durere comparabilă cu înțepătura unui cuțit în călcâi, în momentul ridicării în picioare mai ales dimineața sau când pacientul își reia activitatea după o perioadă mai lungă de timp.
Diagnosticul:
● clinic
● radiologic
Tratament
Mai mult de 90% răspund la tratamentul clasic cum ar fi:
● fizioterapie: Shock-wave, ultrasunete, LASER, curenți TENS, magnetoterapie etc.;
● kinetoterapie: mobilizări pasive, pasivo-active, active, Streachinguri, kinesiotaping etc.;
● medicamente antiinflamatorii în perioadele dureroase
● infiltrații cu corticosteroizi (efectuate de medicul specialist ortoped);
● efectuarea unei plantograme digitale și purtarea de taloneți (individuali după forma tălpii fiecăruia dintre noi);
● diferite tipuri de orteze din silicon pentru a reduce șocul calcanean.
Tratament chirurgical se impune doar în cazul în care nu avem rezultate cu tratamentul clasic, minim un an de zile, el fiind tot mai controversat datorită existenței a peste 30 de cauze care pot duce la acest diagnostic, mai ales în diferite malformații ale piciorului.
Diagnosticul clinic furnizat de către medicul ortoped, confirmat radio-imagistic stă la baza începerii planului de recuperare.
Investigațiile și tratamentul pintenilor calcaneeni sunt executate cu succes în Clinica Micromedica. Protocoalele de tratament sunt unice și au fost dezvoltate în colaborare cu departamentul de fiziokinetoterapie al Clinicii Micromedica, fiind bazate pe studii științifice publicate în revista de specialitate Balneo Research Journal ”THE EFFECTS OF PHYSIOTHERAPY PROGRAMS IN THE RECOVERY OF CALCANEAL SPURS” ONU Ilie, CRISTEA Florentina, GHEORGHIU Aurelian, GHERGHEL Robert. Balneo Research Journal. 2020;11(2):187-190 Full Text DOI 10.12680/balneo.2020.338
Dr. Robert GHERGHEL
Medic specialist ortoped