Pintenii calcaneeni reprezintă un motiv foarte frecvent pentru care pacienții merg la cabinetele medicale.

Pintenul calcanean este o proeminență osoasă care apare la nivelul fascei plantare de pe călcâi.

Practic pintenii sunt „depozite de calciu” care produc o deformare la suprafața osului sănătos. Se consideră pinten calcaneean de la 2 mm în sus. Ei sunt foarte dureroși și foarte des sunt asociați cu fasceita plantară (inflamația fasciei care unește calcaneul de partea anterioară a piciorului, fiind cea care ne dă și ne menține bolta piciorului).

Pintenii sunt diagnosticați imagistic pe incidențele de profil ale radiografiilor calcaneale. Durerea este în strânsă relație cu dimensiunea pintenului, fiind dată de nivelul de compresiune a nervului calcanean inferior, cu inflamația pintenului, cu subțierea stratului de grăsime care înconjoară călcâiul și fasciita plantară.

Cauzele sunt multiple, cum ar fi:

● depozitele de calciu – iritarea fasciei plantare în mod repetitiv;
● obezitatea;
● jogging-ul pe suprafețe dure (asfalt și zgură);
● încălțăminte neadecvată;

Simptome:

● durerea în zona călcâiului
● majoritatea pacienților descriu o durere comparabilă cu înțepătura unui cuțit în călcâi, în momentul ridicării în picioare mai ales dimineața sau când pacientul își reia activitatea după o perioadă mai lungă de timp.

Diagnosticul:

clinic
 radiologic

pinteni calcaneeni

Tratament

Mai mult de 90% răspund la tratamentul clasic cum ar fi:
● fizioterapie: Shock-wave, ultrasunete, LASER, curenți TENS, magnetoterapie etc.;
● kinetoterapie: mobilizări pasive, pasivo-active, active, Streachinguri, kinesiotaping etc.;
● medicamente antiinflamatorii în perioadele dureroase
● infiltrații cu corticosteroizi (efectuate de medicul specialist ortoped);
● efectuarea unei plantograme digitale și purtarea de taloneți (individuali după forma tălpii fiecăruia dintre noi);
● diferite tipuri de orteze din silicon pentru a reduce șocul calcanean.

Tratament chirurgical se impune doar în cazul în care nu avem rezultate cu tratamentul clasic, minim un an de zile, el fiind tot mai controversat datorită existenței a peste 30 de cauze care pot duce la acest diagnostic, mai ales în diferite malformații ale piciorului.

Diagnosticul clinic furnizat de către medicul ortoped, confirmat radio-imagistic stă la baza începerii planului de recuperare.

Investigațiile și tratamentul pintenilor calcaneeni sunt executate cu succes în Clinica Micromedica. Protocoalele de tratament sunt unice și au fost dezvoltate în colaborare cu departamentul de fiziokinetoterapie al Clinicii Micromedica, fiind bazate pe studii științifice publicate în revista de specialitate Balneo Research Journal ”THE EFFECTS OF PHYSIOTHERAPY PROGRAMS IN THE RECOVERY OF CALCANEAL SPURS” ONU Ilie, CRISTEA Florentina, GHEORGHIU Aurelian, GHERGHEL Robert. Balneo Research Journal. 2020;11(2):187-190 Full Text DOI 10.12680/balneo.2020.338


Dr. Robert Gherghel

Dr. Robert GHERGHEL, medic specialist ortoped, Centrul Medical Micromedica


11 comentarii

Cozma Stefania Daniela · 21 octombrie 2020 la 7:36

Am pinteni in calcaie. Acuma fac fiziteorapie
Va intreb Oare scap de durere

  Szekely Dan Silviu · 5 iulie 2021 la 20:49

  Bună seara!Am si eu o intrebare.?Soția a fost diagnosticată cu cicuri la călcîie a făcut fizioterapie ultrasunete,laser si unde de șoc si nu a simțit nici o îmbunătățire!Ce ai puteți recomanda?

Duță Lăcrămioara · 3 martie 2021 la 8:56

Bună dimineața am o durere in zona călcâiului de două săptămâni,ieri am făcut Rx, și mi-a găsit ciocuri în călcîi, este cam mare mi-a spus medicul,,ce mă sfătuiți să fac, se poate ameliora prin tratament, și ce fel de antiinflamatoare pot lua, Mulțumesc,

Dorinq · 9 mai 2021 la 22:00

Am fost diagnosticata de 1 an de pinteni calcanieni. Sunt foarte mari si foarte durerosi. Am făcut fizioterapie, infiltratii si nu cedează deloc durerea . Cam de 1 an jumate iau in continu aulin (doar acesta imi amelioreazq) . Pur si simplu ma dispera durerea. Ce mai pot face sa scap?

  Faloş Lăcrămioara · 22 octombrie 2021 la 13:14

  As dori sa stiu ce tratamwnt sa iau pt pinten la calcâi sau o clinica in Iasi pt investigatii

  Sorin · 31 ianuarie 2022 la 12:01

  Faceți 5 ședințe de radioterapie .Mie asa mi a trecut.

Irina · 12 mai 2021 la 16:01

Fizioterapia ajuta dar depinde cat este de mare, eu am făcut laser și o procedura cu un aparat care a ciocănit acel cioc până la dizolvat! L am asemuit cu un picamer care a spart ciocul ! Procedura este destul de dureroasa dar după patru ședințe s au văzut rezultatele! Merita incercat! Multa sănătate!

  Costin · 10 martie 2022 la 18:28

  Buna ziua!!!imi puteti spune unde anume ati facut aceasta operatie?multumesc

Sorin · 14 mai 2021 la 6:59

Ar fi util și dacă ați răspunde oamenilor. Oricum folosiți proceduri clasice, nerecomandate, nu faceți un tratament de vindecare, doar de ameliorare a durerii și amânare. Infiltrațiile sunt foarte periculoase, radiațiile de asemenea. Cumpărați un aparat cu unde de șoc la nivelul pielii și tratați definitiv acești pinteni, este nevoie de trei ședințe la patru zile între ele, câte 20 de minute. Toate clinicile visează bani, au prețuri nesimțite și nu fac mare lucru, dacă sunt probleme te trimit la spitalul județean, deci ?

  Tatu Stanca · 30 ianuarie 2022 la 15:19

  Unde gasesc acest aparat cu unde soc si cum se numeste . Va rog sa-mi dati detalii, caci sotul meu are mari probleme si nu trce durerea cu nimic . Multumesc ..astept raspuns pe email

Stancu Luminita · 27 martie 2022 la 7:32

Unde ați făcut procedura? Rog răspuns pe e-mail.

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.