Investigațiile realizate în cadrul departamentului de bacteriologie sunt indispensabile în diagnosticul și/sau tratamentul afecțiunilor infecțioase bacteriene.

Cu o experiență cumulată de peste 50 de ani, echipa noastră formată din dr. Anișoara CHIRILĂ (medic primar laborator), Cornelia CUPTOR (biotehnolog specialist), Mihaela SOROCEANU (asistent) și Gabriela MURARIU (asistent) asigură respectarea tuturor protocoalelor de lucru și de calitate necesare pentru un rezultat de încredere. Munca și profesionalismul lor este recunoscut prin certificarea SR EN ISO 15189/2013 a departamentului de bacteriologie și prin aprecierea primită din partea colaboratorilor. Utilizăm un sistem automat, Vitek 2, pentru a crește precizia identificării germenilor implicați în patologia clinică.

microbiologie  Vitek 2

Însă succesul echipei noastre depinde de o recoltare corectă. Întâmpinăm tot mai des cazuri în care timpul și procedura de eliberare a unui rezultat sunt îngreunate datorită modului incorect de recoltare a probei biologice.

Se întâmplă frecvent ca părinții să relateze că au recoltat urina pentru urocultură direct din olița copilului, manevră ce compromite rezultatul final.

Un rezultat fals pozitiv, datorat contaminării probei, va pune medicul curant în situația de a recomanda un tratament inadecvat. Acest fapt atrage după sine o serie de consecințe negative, cum ar fi  agravarea afecțiunii inițiale și/sau afectarea altor organe.

În cazul recoltării unei probe pentru urocultură, trebuie să respectați următoarele recomandări:

– obțineți un recipient steril pentru urocultură de la recepția clinicii;

– realizați toaleta zonei genitale cu apă și săpun;

– recoltați din urina de dimineață, de la mijlocul jetului, o cantitate suficientă în recipientul steril;

– cu atenție, închideți recipientul, fără a atinge zona interioară a capacului sau a recipientului.

Timpul în care trebuie adusă proba este de maxim 2 ore!

Laborator Micromedica – Departament microbiologie

Nu ezitați să ne contactați pentru orice informație sau clarificare a serviciilor oferite.


1 comentariu

eugenia · 30 ianuarie 2015 la 20:12

Felicitari si noi succese atat ficei mele Cornelia cat si la intreaga echipa de la Micromedica Piatra Neamt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *