Otomicoza este o infecție a tegumentelor conductului auditiv extern produsă cel mai frecvent de fungi din familia Aspergillus (niger, fumigatus, flavus) sau Candida albicans. În unele cazuri, la baza apariției micozei auriculare stă înlăturarea regulată și excesivă a secrețiilor ceruminoase, cerumenul având o acțiune bacteriostatică și fungistatică netă.

Pruritul este cel mai important si frecvent simptom, asociat cu o senzație de plenitudine auriculară care cauzează o ușoară hipoacuzie.

Uneori diagnosticul pozitiv este evident – examinarea otoscopică vizualizează prezența unor mase cazeoase albicioase sau negre, asociate cu o masă de filamente fine ieșind din peretele conductului auditiv extern. În alte cazuri, însă, aceste aspecte nu sunt recognoscibile și pacienții sunt tratați clasic cu antibiotice și corticoizi, ceea ce agravează simptomatologia.

În cazul unei otite externe, examinarea repetată, însoțită de examenul bacteriologic și micologic, va diminua erorile de diagnostic.


Dr. Veronica BUGANU, medic specialist ORL


logo

Informații suplimentare despre serviciile oferite de Cabinetul de ORL al Centrului Medical Micromedica regăsiți aici pentru Piatra Neamț.0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *