Atunci când la controlul urologic se evidențiază o modificare suspectă a prostatei sau dacă se evidențiază o valoare ridicată (sau accelerat crescută) a PSA-ului (antigen prostatic specific), se poate suspiciona prezența unui cancer prostatic (diagostic prezumtiv care trebuie confirmat sau infirmat prin investigații ulterioare, inclusiv puncția-biopsie a prostatei).

Creșterea valorii PSA (antigen prostatic specific) poate însă să apară și în cazul unor modificări benigne (necanceroase) ale prostatei sau în cazul unei infecții (prostatita).

Pentru diferențierea și diagnosticarea exactă (între cancer prostatic, infecție sau creșterea necanceroasă a prostatei) este nevoie ca țesut prostatic să fie analizat sub microscop de un medic anatomo-patolog.

Pentru ce este necesară o biopsie de prostată

Biopsia de prostată presupune prelevarea de țesut prostatic cu scopul cercetării acestuia sub microscop. Biopsia de prostată este o metodă cunoscută și sigură. Până în prezent este singura metodă pentru diagnosticul de certitudine a cancerului de prostată.

De ce este necesară o biopsie de prostată

În momentul în care în urma unui consult urologic amănunțit „planează” suspiciunea de cancer de prostată, singura metoda de a confirma sau infirma această suspiciune este biopsia de prostată. Descrierea amanunțită a procedeului, avantajele și dezavantajele acestei manevre trebuie discutate cu pacienții. De altfel, pacienții trebuie informați că există șansa, în procentaj foarte mic însă, ca în urma biopsiei, să nu se descopere cancerul de prostată. O metodă paraclinică de investigație care ar putea ajuta la depistarea în procent mai mare a cancerului de prostată este iRM (imagistica prin rezonanță magnetică) de prostată multiparametric – ATENȚIE: această metoda NU înlocuiește biopsia de prostată ca și diagnostic ultimativ ci doar o completează.

Ce măsuri pregătitoare sunt necesare

În primul rând, înainte de a efectua biopsia, trebuie să aibă loc o discuție între medic și pacient, în care acestuia din urma i se vor aduce la cunoștință riscurile unei astfel de intervenții. Este vorba despre eventualele infecții care pot surveni după biopsie (biopsia fiind efectuata transrectal, pot fi introduse bacterii din intestinul gros în prostată prin intermediul puncției) sau sângerari (în momentul în care cu acul de biopsie se lezează mici vase de sânge din interiorul prostatei). Ambele posibile complicații apar în procentaj redus și pot fi prevenite (prin administrare de antibiotic în doza unică înainte de biopsie) sau tratate cu ușurință.

Foarte important este ca pacientul să-i relateze medicului eventualele medicamente pentru hemodiluție (anticoagulante), deoarece efectuarea unei biopsii de prostată sub tratament anticoagulant poate pune în pericol viața pacientului.

Cum se va efectua o biopsie de prostata sub ghidaj ecografic

Procedura începe cu o ecografie trasrectală de prostată, prin care urologul vizualizează prostata în detaliu și își stabilește eventualele puncte de interes care vor fi ulterior biopsate.

Sonda ecografică cu care se efectuează acest consult dispune de un canal special prin care se introduce ulterior acul de biopsie cu care se vor preleva probele de țesut prostatic.

La nivel internațional s-a stabilit ca un număr de 12 probe trebuie prelevate, pentru a putea depista eficient un cancer de prostată.
În cazul în care, în ciuda prelevării celor 12 probe, nu a fost descoperit cancerul de prostată, dar suspiciunea „planează” în continuare (valoarea PSA crește constant sau tușeul rectal demonstrează în continuare o prostată cu consistență crescută), trebuie luată în considerare o nouă biopsie (re-biopsie).

Ce trebuie avut în vedere imediat dupa biopsia de prostată

Procedura în sine durează doar câteva minute. După biopsie pacienții ramân un timp scurt sub observație. Datorită unor eventuale stări de slăbiciune care pot apare după biopsie și sunt datorate în mare parte stresului sau faptului că unii pacienți vin fără să fi mâncat și dezvoltă o stare de hipoglicemie după procedură, pacienții sunt rugați să vină însoțiți și eventual să nu conducă dacă acuză o astfel de stare.

Mici cantități de sânge în urină, scaun sau lichid seminal sunt normale după o astfel de procedură. Câteva zile dupa biopsie este interzis efortul fizic, mersul pe bicicletă sau contactul sexual.

Care sunt complicațiile care pot apărea dupa biopsia de prostată

În mod normal nu se întâmplă nimic după o biopsie de prostată.

În cazuri rare, se poate ajunge la o retenție acută de urină (datorita inflamației care survine în urma procedurii) și trebuie tratată pe termen scurt prin punere de sondă urinară.

În cazuri rare, chiar și la 7 zile după biopsie, poate fi observat sânge în urină, scaun sau ejaculat. În mod normal, nu trebuie făcut nimic special pentru a combate aceste probleme, ele dispărând de la sine. În cazul în care cantitatea de sânge în urină este mare, atunci pacientul trebuie să se prezinte într-un departament de Urologie spitalicesc unde i se va pune o sondă urinară specială prin care se va spăla vezica urinară în mod constant pe o perioadă mai lungă de timp.

O altă posibilă complicație care poate surveni în cazuri rare este infecția prostatei chiar și cu declanșarea unui sepsis (septicemie). De aceea este important să se respecte tratamentul profilactic recomandat de medic.

Clarificare

  • Biopsie de prostată NU poate provoca o inseminare artificială a celulelor tumorale în circulația sangvină sau limfatică.
  • Biopsia de prostată NU agravează stadiul unui cancer de prostată.
  • Biopsia de prostată NU provoacă metastaze.

Dr. Dan DESPA, medic specialist urolog,

Informații suplimentare despre serviciile oferite de Cabinetul de Urologie din Centrul Medical Micromedica regăsiți aici pentru Piatra Neamțaici pentru Bacău și aici pentru Roman.


2 comentarii

axinia ion · 9 ianuarie 2019 la 9:11

Buna ziua!
Cum se procedeaza pt. un control la Dr. Dan Despa?
Sunt salariat la stat,costurile pot fi decontate si prin casa de sanatate?
multumesc!

    Micromedica · 9 ianuarie 2019 la 9:27

    Vă puteți programa la unul dintre numerele 0233 22 20 75 / 0233 23 66 99 / 0760 26 61 05.

    Dnul dr. Despa nu are contract cu CAS Neamț, așa încât consultația nu poate fi decontată cu bilet CAS.

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.