Siemens Magnetom Aera

Ruptura de ligament încrucișat anterior

Ligamentele încrucișate sunt în număr de 2 și sunt formațiuni fibroase puternice și rezistente care constituie cel mai important mijloc de unire a articulației genunchiului. Ligamentul încrucișat anterior (LIA) se inseră distal pe partea antero-medială a spinei tibiale și pe suprafața prespinală, de unde se îndreaptă oblic în sus , posterior și lateral, pentru a se fixa pe partea posterioară a feței intercondiliene a condilului lateral.

Simptomatologie

  • durere și impotență funcțională, pacientul poate avea senzația de scăpare a genunchiului (giving way), în special la coborâtul scărilor sau la mers.
  • tumefacție articulară importantă
  • redoare articulară cu limitarea mișcărilor și apariția unui anumit grad de flexie permanentă în primele zile datorită hemartrozei (sângerare în capsula articulară)
  • instabilitate în plan antero-posterior cu transformarea mișcării de rotație în mișcare de translație (senzația de scăpare a genunchiului mai ales la coborâtul scărilor)
  • disconfort în timpul deplasării.

Clinic

  • testul sertarului anterior: bolnavul întins pe spate cu genunchiul la 90 de grade și picioarele sub coapsa examinatorului, care cu o mână trage anterior extremitatea proximală a gambei, aplicând simultan cealaltă palmă deasupra genunchiului pentru a decela deplasarea anterioară a tibiei față de femur.
  • testul Lachmann care se adresează direct ligamentului încrucișat anterior: cu genunchiul flexat la 20 de grade, examinatorul prinde cu o mână extremitatea distală a femurului și cu cealaltă extremitatea proximală a tibiei căutând sertarul anterior sau posterior comparativ cu genunchiul sănătos.
  • pivot shift test: bolnavul întins pe spate, examinatorul cuprinde cu o mână piciorul rotindu-l puternic înspre intern, cealaltă mână cu priza la nivelul genunchiului, forțează genunchiul în “varus” și se începe flexia artriculației între 20-40 de grade flexie. În cazul testului pozitiv, adică a rupturii LIA (ligament încrucișat anterior), apare un click.

Diagnostic imagistic

  • radiografia se va efectua obigatoriu în cazul unui traumatism pentru e exclude altă patologie.
  • principalul examen imagistic care evidențiază ruptura, fie ea parțială cât și totală este examenul RMN
  • ecografia de genunchi este utilă în caz de ruptură a ligamentelor colaterale sau a părții anterioare a meniscurilor, însă în cazul rupturii ligamentului încrucișat anterior nu prea ajută.

Tratament

tratamentul funcțional:

  • pentru a proteja genunchiul pacienților li se recomandă purtarea unei orteze de genunchi cu întărire laterală, de asemenea li se recomandă purtarea unei cârje pe mâna opusă genunchiului afectat pentru a evita plasarea greutății pe genunchiul afectat.
  • kinetoterapia oferă genunchiului o bună tonifiere a musculaturii pentru a suplini pe cât posibil ligamentul rupt.

tratamentul chirurgical:  -tratamentul de elecție la pacienții în varsta de până la 50 ani este chirurgical.

  • constă din refacerea ligamentului rupt prin tehnici moderne minim-invazie (artroscopic)
  • pentru a reface ligamentul rupt în primul rând avem nevoie de un tendon aflat în jurul genunchiului pe care putem să-l recoltam și care ne va servi ca și viitor ligament incrucișat.
  • de obicei se folosesc tendoanele mușchilor semitendinos și gracilis, dar tehnicile mai noi ne spun că putem folosi porțiune din tendonul cvadricipital.
  • la pacienții care au activitate fizică intensă se poate folosi și tehnica BTB (bone-tendon-bone) cu grefon din tendonul rotulian.

Tehnica constă prin prelevarea tendoanelor, forarea celor 2 tuneluri tibial și femural exact pe fostul loc al ligamentului rupt, introducerea grefei și fixarea ei prin diferite tehnici: șurub de interferență bioresorbabil sau endobutton, totul petrecându-se artroscopic (minim-invaziv)

  • postoperator de a 2-a zi se va începe gimnastica de recuperare, cu sprijin pe membrul inferior operat în funcție de tehnica abordată și de medicul dumneavoastră curant, de obicei la 3 săptămâni cu sprijin partial și la 6 săptămâni cu sprijin total.
  • se pot efectua infiltrații pentru a suplini lichidul articular îndepărtat prin artroscopie, pentru a scădea frecarea din interiorul genunchiului, dar și pentru a proteja cartilajul care în multe cazuri este și el afectat.

Dr. Robert GHERGHEL

Medic specialist ortoped

Distribuie articolul:

Un răspuns

  1. O afectiune destul de grea… atat operatia cat si recuperarea. Eu m-a operat la Sanador iar recuperarea am facut-o la Centrokinetic, dar vreau sa va spun ca este dureros, obositor si per total o experienta destul de neplacuta. Conteaza si peste ce fel de oameni dai pe parcursul acestui proces, eu am avut parte de oameni foarte ok. Va urez sanatate tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *