Excizia leziunilor cutanate – Presupune îndepărtarea chirurgicală în totalitate a formațiunilor tumorale cutanate alături de o margine de siguranță. Aceste formațiuni pot fi benigne (lipoame, chisturi, granuloame de corp străin etc.), precanceroase (nevi/alunițe „atipice”, keratoze actinice, etc.) sau maligne (Melanom Malign, Carcinom Bazocelular, Carcinom Scuamocelular).  Procedura se efectuează sub anestezie locală. Fragmentul cutanat îndepărtat se trimite la examen histopatologic, pentru analiza microscopică. În funcție de localizarea si de mărimea formațiunii defectul cutanat se închide direct cu ajutorul firelor de sutură sau poate fi nevoie de reconstrucție și lambouri cutanate.

Tratamentul cicatricilor – este un tratament complex ce poate fi stabilit doar după un consult cu medicul specialist. Acesta se poate fi chirurgical (prin excizia cicatricilor si refacerea suturii, realizarea unor lambouri locale pentru repoziționarea acesteia, se poate folosi tehnica expandării tisulare) sau tratament farmacologic (injectare steroizi), injectarea de celule stem din grăsimea proprie obținut prin lipoaspirație sau injectare de acid hialuronic.

Sindromul canalului carpian – este cea mai frecventa neuropatie prin compresiune la nivelul membrului superior si consta in parestezii si/sau anestezii in teritoriul senzitiv al nervului median. Canalul carpian situat la nivelul pumnului (la încheietura mâinii), este un pasaj îngust, înconjurat de oase carpiene dispuse in arcada, si un ligament rezistent. Uneori, îngroșarea tendoanelor sau a altor structuri îngustează acest tunel si provoacă compresia nervului. Aceasta se traduce prin amorțeli si furnicături intermitente la nivelul degetelor I-IV, mai ales noaptea. Cu timpul, amorțelile și furnicăturile devin permanente, se transformă în dureri pe timpul nopții și produc trezirea din somn. Durerea poate fi însoțită și de alte simptome, cum ar fi: tremurături, slăbiciune, neîndemânare si atrofia unor mușchi ai mâinii. Dacă nu este tratată, boala poate evolua până la afectarea ireversibilă a nervului prin ischemie, și în timp distrugerea completă a acestuia. În cazurile în care simptomele sunt severe, tratamentul este chirurgical, se realizează cu anestezie locala si consta în eliberarea canalului carpian prin secționarea ligamentului transvers.

Sindromul de canal Guyon – este o neuropatie compresivă și constă în compresiunea nervului ulnar la nivelul pumnului. Se traduce prin amorțeli si furnicături la nivelul degetului mic și parțial a degetului inelar. Ulterior, ce afecțiunea progresează, vor apărea tulburări de mișcare ale degetelor si o atrofie a regiunii hipotenariene soldate cu o slăbiciune generalizata a mâinii. Tratamentul chirurgical e singurul capabil sa rezolve problema.

Maladia Dupuytren este o afecțiune progresivă a fasciei palmare și digitale, caracterizată de îngroșări nodulare și contracție subiacentă. Aceste deformări ale mâinii sunt caracterizate inițial prin apariția unor noduli la nivelul palmei, ce progresează apoi spre bride și corzi articulațiilor și, în final, spre retracții ale degetelor la nivelul metacarpofalangiene și interfalangiene proximale, rezultând limitări funcționale – aspect de deget îndoit în palmă. Această afecțiune este progresivă și ireversibilă; are o evoluție lentă, pe parcursul mai multor ani. Tratamentul chirurgical consta în corecția diformităților, reducerea dizabilității și restaurarea funcției mâinii și a mobilității degetelor.

Chirurgia mâinii se referă și la alte patologii ce pot fi realizate în regim ambulator, printre care amintim diverse tumori benigne (chist sinovial, epidermal, encondrom, hemangiom), tendinopatii (Tenosinovita De Quervain), diformități ale degetelor (deget in ciocan, deget în butonieră, deget în gât de lebădă, deget în resort) sau diverse traumatisme și sechele posttraumatice.

dr hrisca tiberiu

Dr. Tiberiu Hrișcă

Medic specialist chirurgie plastică


0 comentarii

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată.