Departament imunologie – Centrul Medical Micromedica
Biochimist specialist Anca CORFĂ
Chimist principal Elena TIMARU

În urma cererilor venite din partea pacienților noștri, din acest an, venim în ajutorul dumneavostră cu o nouă analiză: dozarea 25-hidroxi-vitamina D totală (25-OH vit D).

Rezultatul testului vă va arăta dacă aveți sau nu suficientă vitamina D în sânge și dacă trebuie să luați suplimente sau să vă expuneți la soare.

Cholecalciferol-3dExistă mai multe tipuri de teste pentru determinarea vitaminei D, dar testul care constă în dozarea 25 OH vit D este cel mai elocvent test și va indica dacă aveți sau nu suficientă vitamina D.

Numită și vitamina antirahitică, vitamina D este liposolubilă și sintetizată de propriul organism (în piele) prin expunerea la soare, fiind esențială pentru resorbția calciului și fosforului anorgaic în oase și în prevenirea osteoporozei.

Cele mai noi cercetări arată că vitamina D ne stimulează imunitatea și ne protejează împotriva unor boli cronice cum sunt diabetul, artrita reumatoidă, hipertensiunea arterială, cancerul, scleroza multiplă și boli autoimune.

Dar să vedem care sunt întrebările care se pun cel mai des cu privire la vitamina D:

Î: Sunt unii oameni mai predispuși la deficit de vitamina D?

R: Da, următoarele categorii sunt mai predispuse la deficiența de vitamina D:

  • persoanele care au pielea mai deschisă la culoare;
  • persoanele care petrec puțin timp în aer liber;
  • oamenii care își acoperă mereu pielea cu haine sau cremă de protectie;
  • vârstnicii: aceștia au pielea mai subțire și nu pot produce așa multă vitamina D ca cei mai tineri;
  • copiii alăptați la sân care nu primesc suplimente de vitamina D (nici ei, nici mamele lor);
  • persoanele supraponderale.

Î: Care sunt simptomele deficitului de vitamina D?

R: Simptomele deficitului de vitamina D sunt nespecifice și includ slăbiciune și durere. Unii pot să nu aibă niciun simptom. Dacă aveți o deficiență severă puteți avea dureri osoase, slăbiciune musculară, articulații rigide dimineața. De asemenea puteți avea infecții severe. Transpirația excesivă poate fi unul din primele semne ale deficitului de vitamina D. Starea de spirit, lipsa de energie pot fi de asemenea semne ale lipsei de vitamina D. Însă nu toată lumea cu deficit de vitamina D are aceste simptome.

Î: Cum știu dacă am deficiență de vitamina D?

R: Deficitul de vitamina D poate fi stabilit rapid printr-o simplă analiză – dozarea nivelului 25-OH vitaminei D. În urma acesteia veți afla dacă aveți sau nu suficientă vitamina D.

Î: Cum pot avea mai multă vitamina D?

R: Sunt 3 moduri prin care dobândim vitamina D:

  • prin expunerea la soare: – organismul nostru este capabil să producă vitamina D după ce pielea este expusa direct la soare (nu prin fereastră). Atenție la diferența dintre expunerea moderată la soare pentru stimularea sintezei de vitamina D și expunerea necontrolată la orele amiezei! Pentru a sintetiza o cantitate optimă de vitamina D, un adult are nevoie de o expunere la soare a feței, brațelor, toracelui de 10-15 minute/zi, cel putin 2 zile/săptămână.
  • din alimentație: – alimentele care reprezinta o bogată sursă de vitamina D sunt: peștele gras, ficatul de vită, uleiul din ficat de pește, ciupercile, lactatele, gălbenușul de ou;
  • din suplimente de vitamina D: acestea trebuie luate doar la recomandarea medicului pentru a se evita hipervitaminoza care poate avea consecințe destul de grave, mai ales în cazul femeilor însărcinate la care repercusiunile se pot răsfrânge asupra fătului.

Vitamina D acționează ca o cheie în buna funcționare a organismului nostru și lipsa ei “promovează” aproape toate bolile conice. Sistemul nostru imunitar nu va funcționa decât dacă va fi activat din punct de vedere biochimic de vitamina D, altfel va fi lipsit de apărare împotriva gripei, cancerului, bolilor cronice și autoimune.

Biochimist specialist Anca CorfăSistem imunologie Vidas PC
Aici regăsiți toate analizele pe care le realizăm in cadrul departamentului de imunologie.

3 comentarii

baita · 24 martie 2016 la 19:57

buna ziua.
Eu am deficit de ditamina D dar daca ia suplimentede vitamina d cum mi-au fost recomandate ma ard picioarele , spatele , bratele -mioneuropatie senzitiva.
Ce pot face fiinca am si dureri de picioare si brate -musculare din cauz lipsei de vitamina D.
Astept un raspuns .
Va multumesc

Anca · 31 martie 2016 la 9:38

Adresati-va medicului endocrinolog caruia sa-i relatati toate aceste simptome!!!

Vali · 29 aprilie 2016 la 16:01

Am 25-hidroxi vitamina D 96,8 ug/l,am avut deficit si in ultimii doi am luat cate o fiola de 200 la intervale de 45 zile .este rau ?? Cu multumiri ,Vali’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *