Printre pacientii vârstnici, bolile degenerative (în special demența Alzheimer) dar și cele vasculare reprezintă principalele cauze în instalarea unei demențe.

Printre elementele care alcătuiesc tabloul clinic al unei demențe amintim:

  • dezorientarea (de obicei un semn precoce) care poate fi evident pentru prima dată când persoana se află într-un mediu nefamilar
  • schimbări ale dispoziției (cu variație de la depresie – cel mai frecvent, la euforie sau labilitate emoțională)
  • mulți pacienți manifestă o nervozitate marcată pe perioada zilei, au un somn de proastă calitate, trezindu-se adesea dezorientați și neliniștiți
  • comportament social în declin , îngrijirea propriei persoane poate fi afectată
  • schimbări de personalitate (frecvente cu agravarea trăsăturilor negative de caracter)
  • în stadiile avansate, după un declin progresiv în deteriorarea funcției cognitive și a memoriei pot sa apară: dificultăți în coordonarea mișcărilor și pierderea totală / parțială a înțelegerii și posibilităților de a reda cuvintele.

Deoarece boala se instalează gradual, aceasta este rareori diagnosticată în stadii timpurii, împiedicând tratamentul multimodal adecvat. Se neglijează astfel și importanța planificării îngrijirilor pe termen lung în funcție de evoluția bolii și de necesități (de exemplu evitarea activităților care devin un risc pentru propria persoană dar și pentru cei din jur – conducerea autovehiculelor, planificarea vieții de familie, a implicațiilor financiare sau juridice).


sursă imagine

Dr. logoCristina TOMA, medic specialist psihiatrie, Centrul Medical Micromedica Piatra Neamț

Informații suplimentare despre serviciile oferite de Cabinetul de Psihiatrie al Centrului Medical Micromedica regăsiți aici.

Centrul Medical MICROMEDICA Piatra Neamț, Str. Petru Rareș nr. 20
0233 222075
0233 236699


0 comentarii

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *