Tiroida și sarcina

Pentru ca un cuplu să aibă copii este absolut necesar ca funcția sexuală, gonadală, fertilă a acestuia să fie normală. Există un echilibru perfect între organele “nonendocrine” și glandele endocrine, relația dintre ele fiind una de reciprocitate. Astfel, anumite stări ale organismului uman, atât fiziologice (stres, efort fizic interns), cât și patologice (malnutriția, malabsorbția, boli cardiace, metabolice, hepatice sau renale, administrarea anumitor medicamente) pot provoca dezechilibre hormonale.

infertilitateEste important de știut că ambele forme, atât hipo- cât și hiper-tiroidia, pot determina infertilitate, aceasta fiind definită ca incapacitatea unui cuplu de a avea urmași după 12 luni de raporturi sexuale neprotejate și regulate. Dacă în urma unui tratament sarcina este posibilă, distiroidia poate avea urmări asupra fătului în condițiile în care nu există o bună complianță la tratament din partea pacientei. Ca exemplu, amintesc cretinismul copilului născut dintr-o mama hipotiroidiană netratată.

Drept urmare, o viitoare mamică ar trebui să facă un consult endocrinologic înainte de sarcină sau imediat ce a aflat că este gravidă (cu cât mai repede, cu atât mai bine). Noii parametri în care trebuie să se mențină femeia gravidă sunt foarte bine stabiliți de ghidurile de tratament.

De exemplu, o valoare a TSH-ului “normal înaltă” la o pacientă în tratament cu hormoni tiroidieni nu este de bun augur, deoarece L- tiroxina nu trece într-o cantitate foarte mare bariera feto-placentară (bariera ce face delimitarea dintre mamă și făt). Mai mult, tiroida fătului începe să funcționeze după 8 săptămâni de sarcină, deci dezvoltarea sistemului lui nervos în această perioadă este strict dependentă de hormonii materni. Trebuie să amintesc și de faptul că unii anticorpi anti-tiroidieni pot trece această barieră feto-placentară și îngreuna dezvoltarea tiroidei fetale. De aceea nou-născutul va fi și el investigat din punct de vedere tiroidian. Bineînteles că aceste lucruri se întamplă rar, însă este mai bine să fim prevăzători pentru a preîntâmpina anumite boli.


Dr. Ana Maria UNGUREANU, medic primar endocrinolog

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *