Psihiatria copilului și adolescentului

psihiatrie infantilaCabinet Psihiatria copilului și adolescentului
Psihiatrie – Psihologie – Psihoterapie

Dr. Iliescu Paula, medic primar psihiatria copilului și adolescentului, competență în fitoterapie
Psiholog clinician principal Viorica Cucu, psihoterapeut

…Copilul meu are o problemă sau e doar o etapă?…
…Copilul meu e hiperkinetic sau alintat?……Trist sau depresiv?…
…Familia funcționează bine sau nu? …Sunt necesare reguli sau nu?…
…Copilul meu are nevoie de psihiatru de copii sau de psiholog?...

La aceste întrebari ți se va răspunde deschizând o singură ușă la Centrul Medical Micromedica Piatra Neamt, unde o echipă de profesioniști, cu o cazuistică de mii de pacienti și o experiență clinică de peste 15 ani, o echipă cu specializări și competențe complementare, poate soluționa o gamă largă de probleme psihice (sau tangent psihice) ale copiilor și adolescenților, dar și ale familiei ca întreg, astfel încât să acopere o plajă vastă de servicii pentru a nu trebui să deschideți mai multe uși.

Copilul mic sau adolescentul nu sunt adulți în miniatură! Psihiatria copilului și adolescentului este o specialitate medicală total diferită de psihiatria de adulți. De aceea trebuie examinați întotdeauna de specialiști în psihiatria copilului și adolescentului.

Despre noi

Echipa de specialiști în afecțiuni psihice ale copilului și adolescentului este alcătuită din:
– doctor Iliescu Paula, medic primar în psihiatria copilului și adolescentului, cu competență în fitoterapie și fitofarmacologie practică
și
– psiholog clinician principal Viorica Cucu, psihoterapeut.

Ce vă oferă ca echipă? Confidențialitate. Profesionalism. Suport adecvat. Soluții.

Servicii oferite

Dr. Paula Iliescu:

1. Examen psihiatric al copilului și adolescentului până la varsta de 18 ani (inclusiv) – în situatii care vă ingrijorează, în schimbări în funcționarea psihică a copilului și/sau familiei sau în situații de adaptare dificilă la mediu stabilirea unui diagnostic psihiatric,
2. Consiliere psihiatrică nespecifică (explicații medicale legate de afecțiunea psihiatrică de care suferă copilul dumneavoastra pentru a-l întelege și ajuta mai bine, contribuind la un proces de vindecare rapidă),
3. Tratament medicamentos al tulburărilor psihice ale copiilor (0-18 ani)
4. Consultație fitoterapie – tratament cu extracte vegetale (plante medicinale)
5. Eliberare de certificate și adeverințe medicale necesare la comisia de încadrare în grad de handicap sau necesare în diverse situații (avocat, înscriere la liceul militar, constituire dosar necesar obținerii titlului de asistent maternal profesionist etc.).

Psiholog clinician Viorica Cucu:

1. Evaluare psihologică – în scop de autocunoaștere, în situatii de criză sau într-o nouă etapă de dezvoltare sau de adaptare, în scop de stabilire a unui psihodiagnostic,
2. Psihoterapie individuală, de cuplu și de familie
3. Consiliere psihologică a copilului, adultului, a familiei și a cuplului,
4. Eliberare adeverințe medicale și fișe psihologice necesare la comisia de încadrare în grad de handicap sau necesare în diverse situații (avocat, înscriere la liceul militar, constituire dosar necesar obținerii titlului de asistent maternal profesionist, angajare etc.).

Despre psihiatria copilului și adolescentului

Copilul mic sau adolescentul nu sunt adulți în miniatură! Psihiatria copilului și adolescentului este o specialitate medicală total diferită de psihiatria de adulți. De aceea trebuie examinați întotdeauna de specialiști în psihiatria copilului și adolescentului.

Psihiatria copilului și adolescentului se diferentiază de psihiatria de adulți la toate nivelele; de la modul cum un specialist de copii obține informațiile necesare diagnosticării și tratării (se pune foarte mult accent pe datele oferite de părinți, educatori, pe observația clinică directă, pe analiza mediului de viață și educație), la evaluarea propriu-zisă (pentru care ne folosim uneori de întrebări indirecte, observație, joc) și până la modalitățile de tratament (de exemplu, medicația are alte doze decât la adulți, introducerea tratamentului se face mult mai lent și adesea medicația este temporizată, amânată, psihoterapia specifică sau consilierea familiei fiind adesea suficiente pentru ieșirea din situația de criză).

În multe cazuri, problemele psihice ale copiilor, probleme pentru care părinții se adresează specialiștilor, sunt strâns legate de funcționarea familiei și a cuplului, de modul cum prelucrează informațiile copilul sau de modelul parental educațional ales. Ca urmare, corectarea metodelor educative sau oferirea copilului/părinților de modele comportamentale adecvate constituie mare parte din tratament.

De aceea, examenul psihiatric al copilului și adolescentului poate fi efectuat doar de un psihiatru specialist în psihiatria copilului și adolescentului. Întrebați întotdeauna dacă medicul căruia vă adresați are această specialitate!

Cine poate fi psihiatru de copii și adolescenți ?

Psihiatrul de copii și adolescenți este un absolvent al facultății de medicină, adică este un doctor care a făcut după facultate încă 5 ani de specializare sau rezidențiat în psihiatria copilui și adolescentului. El prescrie medicamente și eliberează rețete. Poate să facă și consiliere psihiatrică nespecifică.
În plus, Dr. Paula Iliescu, medic psihiatru de copii și adolescenți are și competență în fitoterapie și fitofarmacologie practică (adică poate prescrie tratamente cu extracte vegetale).

Care sunt simptomele pentru care vă puteți adresa unui specialist în psihiatria copilului și adolescentului?

• îngrijorări frecvente și excesive
• dificultăți de relaționare
• adaptare dificilă la gradiniță sau școală
• crize de furie, agitație
• comportamente agresive sau bizare
• tristețe prelungită, retragere, gânduri sau preocupări legate de moarte
• ticuri (rosul unghiilor, clipit, răsucitul părului, grimace repetitive ale feței etc.)
• bâlbâială sau întârziere în dezvoltarea psihomotorie sau de limbaj
• lipsa de control a urinării sau defecării
• dificultăți de concentrare a atenției
• hiperactivitatea (agitația)
• scăderea randamentului școlar
• consum de alcool sau de droguri
• tulburări de alimentație
• tulburări de somn și
• în general, orice schimbare apărută în comportamentul copilului sau adolescentului.

Despre fitoterapia tulburărilor psihice

Tratamentul bolilor cu plante medicinale (fitoterapia) poate fi recomandat numai de un medic cu competență în fitoterapie.
Fitoterapia în psihiatrie poate fi utilă în insomnii, stări ușoare de agitație, depresii ușoare, stări de suprasolicitare, episoade depresive ușoare, anxietate sau ca adjuvant al tratamentului psihiatric clasic.

Evaluarea psihologica a copilului sau adolescentului

Evaluarea psihologica a copilului sau adolescentului poate fi efectuată doar de un psiholog.
Psihologul este absolvent al facultatii de psihologie. Psihologul clinician este atestat de Colegiul Psihologilor din Romania.
El nu poate prescrie medicamente, dar efectuează evaluări psihologice pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv adulți, cu anumite particularități cand e vorba de copii și adolescenți. Pentru copii și adolescenți se aplică teste de evaluare diferite de cele ale adulților. Evaluarea poate include diferite nivele: emoțional, cognitiv, comportamental, personalitate, relaționare interpersonală.
Evaluarea copilului se poate face de la câteva luni doar pe baza testelor și scalelor de dezvoltare, a interviului clinic, aplicate părintilor, aparținătorilor și este diferită de la o etapă de dezvoltare la alta. Se folosesc teste de inteligență de la 3 ani și 6 luni, desenul de la 6 ani, teste proiective și scale de la 8 ani, teste de atenție, memorie, vocabular, informații de la 6 ani.

Psiholog Viorica Cucu are multiple formari în aplicarea testelor și scalelor aplicabile copiilor și adolescentilor.
Evaluarea psihologica cuprinde: interviul clinic și testarea psihologica (administrarea de teste standardizate). La acestea se pot adăuga alte elemente, în funcție de necesități (un exemplu este interviul cu persoane apropiate).
Evaluările psihologice sunt necesare în diferite situații:
– când se începe un program de psihoterapie;
– la solicitarea pacientului în scop de cunoaștere și dezvoltare personală (cu identificarea unor arii de îmbunătățit);
– la solicitarea psihiatrului, fiind necesar în completarea planului de tratament, dar și pentru a urmări răspunsul pacientului la tratamentul medicamentos recomandat de psihiatru.

Consilierea copilului și adolescentului

Consilierea poate fi efectuata doar de psihologul clinician.
Atât consilierea copiilor cât și cea a adolescenților au aspecte particulare față de consilierea “oamenilor mari”. Dacă la adulți consilierea psihologică se rezumă la a ajuta clientul pentru a găsi soluții pentru prezent, la copii și adolescenți lucrurile sunt diferite și tin cont de specificul de vârstă. Copiii au nevoie de un specialist care să știe să intre în lumea lor pentru a identifica și ajuta copilul să găsească soluții la probleme de care uneori nici nu sunt conștienți. Adolescenții, care sunt personalități în devenire, au nevoie să fie ascultați, să fie tratați ca de la egal la egal de către adulți, să li se respecte dorința de a apela la filtrul propriei experiențe.
Consilierea pentru copii și adolescenți e un domeniu extrem de sensibil. Consilierul copiilor și adolescentilor NU este o extensie a părinților! El este “prietenul întelept care nu pretinde că știe tot”, partenerul de joacă, dar și o persoană plină de tact și răbdare care mai întâi de toate știe să asculte.

Psihoterapia copiilor și adolescenților

Psihoterapia copiilor și adolescenților poate fi efectuata numai de un psiholog clinician care are diplomă de psihoterapeut. Întrebați întotdeauna când vă adresați unui psiholog de la care doriți servicii de psihoterapie, dacă are calitatea de psihoterapeut și în ce tip de psihoterapie anume.
Ne putem adresa psihoterapeutului la recomandarea psihiatrului sau ne putem adresa direct psihologului psihoterapeut. Acesta va aplica o “terapie prin cuvinte”, folosind cuvinte adaptate stadiului de gândire și limbajului însușit, poveștile, desenul, jocul structurat, terapia cognitiv – comportamentală adaptată copilului, metafora terapeutică.

Terapia de cuplu

Certuri motivate sau nu, dificultăți în asumarea de roluri, împarțire inegală a responsabilităților, gelozie, probleme de comunicare, infidelitate, dorința de a sprijini un partener ce se confruntă cu o criză personală sunt doar o parte din situațiile în care se poate solicita ajutor specializat de la psihologul-psihoterapeut Viorica Cucu.

Terapia de familie

În terapia de familie se lucrează cu întreaga familie – părinți și copii, uneori și alți membri (bunici, unchi etc.). Acest tip de terapie consideră că familia este un sistem care încearcă în permanență să își mențină o stare de echilibru. Când funcționarea familiei ca întreg este modificată prin îmbolnăvirea unui membru sau trecerea printr-o situație de criză, apar consecințe psihologice pentru membrii săi. Modificând relaționarea din familie în intregul ei, se schimbă viața fiecărui individ din componența sa. Copilul poate avea un simptom care exprimă o familie disfuncțională, este oglinda părinților.
Deși tipul de terapie se stabilește înainte de demararea propriu-zisă a demersului terapeutic, nu de puține ori se întamplă ca evoluția cazului să conducă la necesitatea de a schimba sau de a intercala alte tipuri de intervenție. O problemă individuală poate masca o disfuncție familială, o problemă de cuplu poate beneficia în tratament de ședințe individuale cu fiecare membru, o problemă de familie se poate complica cu dezvoltarea de simptome suficient de grave la un membru astfel încât să devină obligatorie intervenția individuală.

Ce aducem nou?

Un tratament complet, medicamentos și psihologic, consiliere psihiatrică nespecifică și consiliere psihologică în echipă, psihiatru – psiholog, în toate situațiile în care este diagnosticată o afecțiune psihiatrică a copilului sau adolescentului! Completarea tratamentului clasic medicamentos și a psihoterapiei cu tratamente fitoterapice.

Oferirea familiei și pacientului de explicații medicale adaptate nivelului de înțelegere al fiecăruia cu privire la afecțiunea pacientului consultat, cauzele acesteia, evoluție, prognostic, modalități de reducere a impactului afecțiunii, recunoașterea promptă a semnelor de decompensare oferă familiei posibilitatea de a accepta și gestiona optim situația critică pe care o parcurge, conducând implicit la o vindecare mai rapidă sau la o funcționare a familiei în parametri normali, similari oricărei altei familii.

Părinții sunt informați despre metode adecvate de educație, cum să reacționeze în anumite situații, cum să folosească pedepsele fără a umili copilul, rolul interacțiunii și comunicării cu copilul.

Cunoașterea înseamnă putere, iar ințelegerea e cheia cunoașterii!
Noi te ajutăm să înțelegi, pentru a fi puternic! Noi ajutăm familia pentru a funcționa armonios!

 

 


logo

Informații suplimentare despre serviciile oferite de Cabinetul de Psihiatria copilului și adolescentului în cadrul Centrului Medical Micromedica Piatra Neamț regăsiți aici.

 


 

Distribuie articolul: