Adolescența este o perioadă frumoasă cu experiențe și sensibilitate emoțională, o perioadă de vârstă în care tânărul nu mai este așa apropiat de părinți, grupul de prieteni contează cel mai mult. Din acest motiv relațiile cu părinții pot fi deseori conflictuale, comunicarea este afectată. Întâlnesc și părinți care le vorbesc copiilor despre frumusețea copilăriei și a adolescentei, le transmit informații utile, informații care nu sunt în programa școlară, sunt toleranți, apropiați, petrec timp în familie.
Cel mai frecvent ajung la consiliere și psihoterapie adolescenți cu stări depresive, cu stări de anxietate, cu consum ocazional de droguri sau consum ocazional de alcool. După evaluarea psihologică și interviul clinic uneori descopăr faptul că este o lipsă de comunicare între membrii familiei, alți adolescenți au menționat gradul ridicat de autoritate al unui părinte, unii au descris certuri și atmosfera conflictuală din familie.
Din acest motiv o să enumăr câteva atitudini potrivite unui stil parental implicat, consecvent și protectiv. Vă va ajuta să adoptați un comportament preventiv.
1. Petreceți cât mai mult timp cu adolescentul, luați masa împreună, citiți împreună, mergeți la spectacole, filme, în concedii, excursii etc.
2. Discutați despre sentimentele lui, despre colegii, prietenii lui. Adolescentul are temeri frecvente, griji, bucurii. Încurajați-i destăinuirile fără să pară interogatoriu.
3. Fiți flexibili fără a uita de limite, în sensul că e normal ca fiul, fiica dumneavoastră să meargă la petreceri, însă trebuie să aveți informații despre locul, ora de întoarcere, cei care vin la petrecere, ce fel de petrecere este. Aplicați consecvent regulile.
4. Vorbiți copilului despre moralitate, alimentație, tradiții, religie, protejarea mediului, progrese științifice și sexualitate. Ascultați și părerea adolescentului despre aceste teme.
5. Comunicarea cu adolescentul, copilul dumneavoastră exclude injuriile, ironiile, reproșurile și implică străduința de a accepta și punctul lui de vedere.
6. Părinții iși pot implica copiii și în activități casnice pentru a forma un set minim de responsabilități, prin aceasta ei invață că nu “totul i se cuvine de-a gata”, învață să-i respecte pe ceilalti.
7. Aflați calitățile și defectele adolescentului, țineti permanent legătura cu profesorii, prietenii copilului. Este o greșeală educativă accentuarea sau denigrarea defectelor, hiperbolizarea calităților.
8. Implicați adolescentul în activități interesante pentru el (muzică, dans, sport, desen, teatru, tabere, excursii) altfel, din plictiseală, se vor împrieteni cu adolescenți “mereu în acțiune”, cu tendințe deviante.
9. Este important să sesizați stările adolescentului, dacă comportamentul e modificat, are halena alcoolică uneori, comunică și este preocupat de moarte, are rezultate scăzute la școală, absenteism școlar. Trebuie să apelați la un specialist!
Să nu uităm esențialul, pentru adolescent este important să existe afecțiune, armonie, dialog, încredere, comunicare în familie. Va depăși cu bine toate dificultățile acestei perioade.
Viorica Cucu,
psiholog si psihoterapeut
Informații suplimentare despre serviciile psihologie din cadrul Centrului Medical Micromedica Piatra Neamț regăsiți aici.