Monitorizarea Holter

Monitorizarea Holter presupune purtarea unui dispozitiv medical care înregistrează permanent activitatea electrică a inimii (ECG sau electrocardiograma), de obicei, timp de 24 ore. Aparatul este de mici dimensiuni, mai mic și mai ușor decât un telefon mobil și reprezintă un calculator performant care înregistrează permanent activitatea electrică a inimii, prin intermediul unor cabluri subțiri care se atașează pe piele, în zona pieptului, cu niște electrozi aderenți.

Întrucât este un aparat care funcționează utilizând baterii, deci electric, este interzisă intrarea la duș cu el montat sau udarea lui. Nu reprezintă în nicio situație un pericol pentru purtător, dar poate însemna deterioarea aparatului. Bărbații care au păr mai mult pe piept ar trebui să și-l radă pentru ca electrozii să poată avea aderență și un contact electric bun.

Persoana care poartă dispozitivul Holter nu trebuie să-și modifice felul normal de comportament, poate face orice în afară de a intra în apă, poate dormi pe aparat sau să alerge, să facă muncă fizică, chiar este recomandat să intre în situațiile care îi produc eventual deranj, cum ar fi o discuție aprinsă, etc. pentru a provoca eventualele modificări în activitatea normală a inimii. Dacă simte că apar senzații deosebite, cum ar fi amețeala, palpitații, dureri în piept etc., are la dispoziție un buton pe aparat pe care îl poate apăsa, astfel înregistrându-se momentul marcării, iar medicul poate evalua dacă senzația resimțită de pacient corespunde unor modificări în activitatea inimii sau nu. Prin aceasta se pot face diferențieri care altfel nu ar fi posibile.

Scopul investigației este să remarce eventualele tulburări intermitente de ritm, de conducere electrică sau modificări de tip ischemic, care pot determina diferite senzații deosebite ale pacientului. Aceste senzații pot apare și în alte situații decât o boală de inimă. De exemplu, o stare de amețeală poate apare în cadrul unei tulburări de ritm a inimii dar și într-un accident vascular cerebral tranzitoriu, sau o hipoglicemie sau multe alte situatii, iar medicul nu poate diagnostica întotdeauna precis cadrul de apariție a disconfortului și deci nu știe ce anume să trateze. De asemenea, o pierdere a stării de conștiență poate avea foarte multe cauze, numai unele putând fi datorate inimii. Evaluarea Holter poate identifica corect cauzele care țin de activitatea inimii și deci se poate interveni pe această linie.

Se poate însă intâlni și o alta situație, omul să aibă numai boala de fond, de exemplu hipertensiune, fără nici un fel de simptom, iar aparatul Holter să remarce și momente de ischemie, ceea ce reprezintă o cu totul altă abordare. Sau, deseori pot apare modificări ale traseului electrocardiogramei în somn, fără ca persoana să simtă ceva, iar aceste modificări să fie semnificative pentru o anumită boala și deci să permită medicului, prin identificarea lor, un tratament corect.

Evaluarea Holter a electrocardiogramei are avantajul unei achiziții de date timp de 24 ore, adică mult mai lungi decât un traseu obișnuit, care durează zeci de secunde. În acest fel se pot observa fenomene care pot scăpa unei investigații normale, lucru deseori extrem de important pentru diagnostic.

Dacă pacientul ia deja medicamente pentru o boala de inimă, acestea nu trebuie întrerupte. Investigarea Holter are și avantajul că se poate face în ambulator, adică în mediul obișnuit al omului, iar modul său normal de viață trebuie păstrat, chiar dacă aceasta înseamnă și a lua medicamente. Dacă sunt folosite medicamente antiaritmice, atunci se poate evalua eficiența tratamentului. Fiecare om este unic, adică răspunsul său la o anumită medicație diferă de cel al altuia (de exemplu funcție de unele alimente sau alte boli asociate sau vârsta chiar etc.), plus că apar mereu o multitudine de situații care modifică răspunsul la medicamente, prin urmare există mereu posibilitatea de a fi nevoie de schimbarea tipului de medicament pe care trebuie să-l ia cineva.

Monitorizarea Holter nu necesită o pregătire specială din partea pacientului și se poate începe în orice moment al zilei. Este preferabil (dar nu obligatoriu) să se poarte un maieu sau altceva strâmt peste aparat, pentru a avea o adeziune mai bună la corp. Aparatul nu produce zgomot. Pacientul trebuie să revină a doua zi pentru ca medicul să transfere datele înregistrate în calculator și apoi să le analizeze. Analiza poate dura câteva ore, prin urmare rezultatul nu se poate da, în general, în aceeași zi.

Există și aparate Holter care investighează variațiile tensionale, acest alt tip având alte indicații.

Date fiind cele prezentate, concluzia este că investigarea de tip Holter trebuie indicată numai de către medic, atunci când acesta o consideră necesară pentru lămurirea unei situații, chiar dacă nu prezintă nici un fel de nocivitate (poate apare uneori alergie la adezivul folosit pe electrozi, absolut insignifiant). Ea este o investigație deosebit de utilă pentru anumite cazuri, dar uneori trebuie completată cu altfel de evaluări pentru a putea gândi corect asupra unui caz.

dr. Constantin Ciocoiu

Dr. Constantin CIOCOIU

Servicii Cardiologie

Distribuie articolul: