Determinarea densității minerale osoase (BMD) folosind metoda DXA s-a impus ca standard pentru diagnosticul osteoporozei și evaluarea pacienților aflați în tratament.  Inovațiile software au permis ca DXA să fie o metodă apreciată și pentru măsurarea densității minerale osoase (BMD) periprostetice (din jurul implanturilor) după intervenția de implant a protezei de șold (artroplastia șoldului).

Zonele Gruen DXA ortopedicRemodelarea osoasă (procesele prin care se formează țesutul osos) după artroplastia șoldului este domeniul de interes al medicului ortoped. Remodelarea osoasă din vecinătatea impantului este evidențiată în mod obișnuit ca un proces resorbtiv, mai ales pentru partea proximală a femurului. Deși procesul de remodelare  este influențat de mulți factori (vârsta, sex, patologii asociate, tipul implantului etc.), cel determinant este stresul mecanic produs de proteză.

 Este de așteptat ca în primele luni după intervenția de protezare a șoldului să se înregistreze o scădere a BMD ca urmare a modificării sarcinii mecanice asupra zonei proximale a femurului. Creșterea BMD a țesutului osos periprostetic în anul 2 după operație poate fi considerată un semn al reușitei intervenției (reprezentând osteointegrare reușită între țesutul osos și proteză).

Monitorizarea BMD este extrem de importantă, deoarece un proces continuu de scădere a BMD poate conduce la pierderea suportului implantului, fracturi periprostetice etc., ajutând medicul ortoped să ia deciziile medicale oportune.

Determinarea BMD a țesutului osos periprostetic în cadrul Centrului Medical Micromedica se poate realiza în următoarele locații:

Piatra Neamț, Str. Petru Rareș nr. 20 –  DXA GE Lunar  DPX NT

Contact: 0233 22 20 75

Bacău – Bd.-ul Unirii nr. 15 – DXA DMS Stratos

Contact: 0234 28 66 99 / 0740 04 22 22

Roman – Str. dobrogeanu Gherea nr. 31 – DXA Hologic Horizon WI

Contact:  0233 72 27 77  |  0333 804 777  | 0784 409 509 

Referințe:

  • Manual Utilizare GE Lunar NT – LU43616RO (Revizia 9, martie 2012)
  • PETRI K. VENESMAA,1 HEIKKI P.J. KRO¨GER, „Monitoring of Periprosthetic BMD After Uncemented Total Hip Arthroplasty with Dual-Energy X-Ray Absorptiometry—a 3-Year Follow-Up Study”, JOURNAL OF BONE AND MINERAL RESEARCH Volume 16, Number 6, 2001, p. 1056 – 1061

2 comentarii

Adrienne · 9 mai 2014 la 10:25

Buna ziua ! Peste putin timp se implineste un an de tratament pentru osteoporoza severa post-menopauza, dat de dna. dr. Balcan, in urma efectuarii testului DEXA. Urmeaza sa vin la Micromedica Bacau pentru control, impreuna cu analizele specifice. As vrea sa-mi spuneti daca se efectueaza Osteodensitometrie DEXA -Whole Body la clinica din Bacau, anul trecut am facut din 3 zone. A doua intrebare este daca se poate face si o radiografie sau radioscopie pulomara. Va multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *