Determinarea densității minerale osoase (BMD) folosind metoda DXA s-a impus ca standard pentru diagnosticul osteoporozei și evaluarea pacienților aflați în tratament. Inovațiile software au permis ca DXA să fie o metodă apreciată și pentru măsurarea densității minerale osoase (BMD) periprostetice (din jurul implanturilor) după intervenția de implant a protezei de șold (artroplastia șoldului).
Remodelarea osoasă (procesele prin care se formează țesutul osos) după artroplastia șoldului este domeniul de interes al medicului ortoped. Remodelarea osoasă din vecinătatea impantului este evidențiată în mod obișnuit ca un proces resorbtiv, mai ales pentru partea proximală a femurului. Deși procesul de remodelare este influențat de mulți factori (vârsta, sex, patologii asociate, tipul implantului etc.), cel determinant este stresul mecanic produs de proteză.
Este de așteptat ca în primele luni după intervenția de protezare a șoldului să se înregistreze o scădere a BMD ca urmare a modificării sarcinii mecanice asupra zonei proximale a femurului. Creșterea BMD a țesutului osos periprostetic în anul 2 după operație poate fi considerată un semn al reușitei intervenției (reprezentând osteointegrare reușită între țesutul osos și proteză).
Monitorizarea BMD este extrem de importantă, deoarece un proces continuu de scădere a BMD poate conduce la pierderea suportului implantului, fracturi periprostetice etc., ajutând medicul ortoped să ia deciziile medicale oportune.
Referințe:
- Manual Utilizare GE Lunar NT – LU43616RO (Revizia 9, martie 2012)
- PETRI K. VENESMAA,1 HEIKKI P.J. KRO¨GER, „Monitoring of Periprosthetic BMD After Uncemented Total Hip Arthroplasty with Dual-Energy X-Ray Absorptiometry—a 3-Year Follow-Up Study”, JOURNAL OF BONE AND MINERAL RESEARCH Volume 16, Number 6, 2001, p. 1056 – 1061