tiroida sanatate ecografie

Glanda tiroidă

Așa cum scrie în Biblie, Dumnezeu a creat lumea “după chipul și asemănarea Sa”, deci perfectă. Este esențial să menținem această stare perfectă ce ne-a dăruit-o Creatorul prin păstrarea unui cuget curat, a unei stări sufletești armonioase, în comuniune cu Dumnezeu, binecunoscut fiind faptul că psihicul influențează dezvoltarea armonioasă a trupului.

Hormonii joacă un rol important în organismul uman, modulând reacția acestuia la diverși stimuli interni sau externi.

Hipofiza este principalul “dirijor” al celorlalte glande endocrine (tiroida, suprarenale, ovare, testiculi), o suferință a uneia dintre ele provocând diverse reacții din partea celorlalte.

Tiroida este o glandă endocrină formată din 2 lobi uniți printr-o punte, fiind situată în regiunea anterioară a gâtului, deasupra furcii sternului. Aceasta secretă hormonii tiroidieni, cu rol în creșterea și dezvoltarea țesuturilor organismului: a sistemului nervos central și a inteligenței; intervine alături de alți hormoni în creșterea copilului, în metabolismul glucidelor, a grăsimilor și proteinelor, reglează funcția cardiacă și digestivă.

Hipertiroidia reprezintă o creștere a secreției hormonilor tiroidieni, manifestată prin oboseală, nervozitate, agitație, palpitații, hipertensiune, scădere în greutate în ciuda unui apetit alimentar crescut, scaune frecvente.
Hipotiroidia (scăderea secreției hormonilor tiroidieni) determină creștere ponderală, depresie, astenie marcată, dureri musculare, tulburări de memorie, constipație. Bineînțeles că aceste simptome pot fi reglate în urma instituirii unui tratament adecvat.

Sunt și alte patologii din sfera tiroidiană reprezentate de atât de frecvenții noduli tiroidieni (50- 60% din populație), care trebuie investigați din punct de vedere clinic, hormonal, dar și eco-elastografic, aceasta din urmă fiind foarte valoroasă în orientarea diagnosticului către beningnitate sau malignitate a nodulilor. Despre nodulii maligni trebuie știut că instituirea cât mai precoce a unui tratament chirurgical, cu iod radioactiv și hormonal supresiv, atunci când este cazul, crește durata de supraviețuire a pacientului, studiile aratând supraviețuiri și la 50-60 ani de la momentul operator.

Tiroidita autoimună reprezintă o boala frecventă în zona noastră ce trebuie identificată și monitorizată.

Cauzele frecvente ale patologiilor tiroidiene sunt reprezentate de factori genetici, deficitul iodat, excesul de iod, stresul și infecțiile.

Este important de știut că există o strânsă legătura între tiroidă și sarcină.

Ca medic endocrinolog recomand o urmărire atentă a populației, atât tinere (atenție la copiii ce dau un randament scăzut la școală), cât și mature, mai ales în ceea ce privește tiroida, prin multitudinea de complicații ce le poate dezvolta, având un impact real asupra calității vieții.


Dr. Ana Maria UNGUREANU

Medic primar endocrinolog

Distribuie articolul: