Despre osteodensitometrie

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin oase mai puțin dense și mai puțin puternice decât oasele normale.
Osteoporoza mărește riscul pentru fracturi osoase chiar și la traumatisme minore, cum ar fi căderea de la propria înălțime, strănutul sau tusea. Din păcate, mulți oameni nu realizează că au osteoporoză până când nu suferă o fractură sau până când nu efectuează un test screening pentru osteoporoză la recomandarea medicului.

Cantitatea absolută de os este estimată prin determinarea densității minerale osoase.
Prin măsurarea densității osoase, este posibilă aprecierea riscului pentru fractură, la fel cum măsurarea tensiunii arteriale poate prezice riscul pentru un accident vascular cerebral.

Scorul T
Scorul T reprezintă valoarea densității osoase comparativ cu cea a unui adult normal, sănătos, în vârstă de 30 ani.
Os bine mineralizat: Densitatea osoasă este considerată normală dacă scorul T se găseste în cadrul unei deviații standard față de valoarea normală a unui adult tânăr. Deci scorul T situat între 0 si -1 este considerat normal.
Osteopenie (densitate osoasa scazută): în osteopenie scorul T este cuprins intre -1 si -2.5. Aceasta semnifică o demineralizare osoasă moderată.
Osteoporoza: Un scor T ≤ -2.5 reprezintă o demineralizare osoasă importantă cu un risc crescut pentru o fractură osoasă caracteristică osteoporozei.

Determinarea densității osoase ajută medicul în luarea deciziei dacă o persoană prezintă un risc crescut pentru o fractură datorat osteoporozei. Obiectivul osteodensitometriei este acela de a prezice riscul de fractură.
Informațiile rezultate în urma efectuării osteodensitometriei indică dacă persoana are nevoie de tratament pentru reducerea riscului de fractură.
Persoanele cu densitate osoasă scazută la nivelul șoldului sau coloanei vertebrale (cele 2 zone principale de testare) prezintă un risc de 2-3 ori mai crescut pentru fractură.
Densitatea osoasă scazută la nivelul coloanei și soldului pot prezice fracturile osteoporotice de la nivelul tuturor oaselor scheletului.
Persoanele cu densitate osoasă relevantă pentru osteoporoză au o incidență de 5 ori mai crescută a fracturilor osteoporotice.

În prezent se recomandă osteodensitometria următoarelor categorii de femei:
1. toate femeile peste 65 ani (inclusiv), indiferent de prezența sau nu a factorilor de risc,
2. toate femeile după menopauză sub 65 ani, care prezintă unul sau mai mulți factori de risc,
3. toate femeile după menopauză care au fracturi, în scopul confirmării diagnosticului de osteoporoza şi aprecierii severității acestuia,
4. toate femeile după menopauza prematură indusă chirurgical (care au extirpate ovarele) şi care prezintă factori de risc pentru osteoporoză,
5. toate femeile care iau corticosteroizi sau alte medicamente cunoscute că determină osteoporoză secundară,
Măsurarea înălțimii corpului este de asemeni importantă în evaluarea osteoporozei la femei.
Scăderea în înălțime cu 1.3 cm sau mai mult, este sugestivă pentru fracturi vertebrale şi impune investigații suplimentare.

Nu este determinată vârsta la care trebuie încetat screening-ul pentru osteoporoză.

Pacientele care sunt diagnosticate cu osteoporoză nu se mai încadrează în categoria femeilor care trebuie să efectueze screening.

În schimb, aceste femei necesită teste periodice pentru evaluarea evoluției osteoporozei şi a eficacității tratamentului.

Cea mai utilizată metodă de măsurare a densității osoase este osteodensitometria DXA (absorbțiometria cu energie X duală).

Osteodensitometria este o investigație simplă pentru pacient, iar expunerea la radiații este redusă. Scanner-ul pentru osteodensitometrie se numește osteodensitometru.
Expunerea la radiații prin osteodensitometrie DXA este cu mult mai scazută decât cea datorată unei radiografii pulmonare.
În prezent, osteodensitometria este efectuată în principal la nivelul a 2 regiuni anatomice: șoldul și coloana vertebrală lombară.
Cu toate că osteoporoza afectează întregul schelet osos, măsurarea densității osoase pentru o singură regiune poate prezice fracturile în altă regiune anatomică. Osteodensitometria durează în medie 5 – 10 minute și nu este dureroasă. Trebuie să stai culcată și nemișcată pe masa de testare. Nu sunt necesare injecții pentru acest test. În ziua osteodensitometriei, poți mânca normal. Nu îți este permis să iei suplimente de calciu sau sulfat de bariu cu 24 ore înaintea testului.
Anumite afecțiuni pot afecta rezultatul osteodensitometriei, făcându-l mai puțin precis: deformările coloanei vertebrale (ex. scolioza),  ateroscleroza, sau fracturile multiple. Aceste afecțiuni pot indica în mod fals o valoare crescută a densității osoase. De aceea întotdeauna este bine ca recomandarea regiunii de examinare să fie realizată la recomandarea unui medic specialist.

Distribuie articolul:

5 răspunsuri

  1. Buna ziua, astazi am facut un screening la calcai pentru osteoporoza si rezultatul a fost -4,64.
    Mentionez ca am arteopatie obliteranta. Poate aceasta sa afecteze rezultatul testului?

    Va multumesc

    1. Testul screening pentru osteoporoza ofera mai mult date calitative. Avand in vedere si afectiunea dumneavoastra, recomandarea este de a efectua o osteodensitometrie de diagnostic DXA la coloana si sold pentru a cuantifica precis nivelul unei eventuale demineralizari cauzate de osteoporoza.

  2. buna ziua…in urma cu ceva ani am fost tratata cu chimiterapie si radioterapie in urma diag.de carcinom de rinofaringe,acum doi ani jumate mi sa facut histerectomie totala,si deoarece cam de 1 an ma doare soldurile si osul sacral am facut o investigatie DEXA,si rezultatul este osteopenie la nivelul coloanei lombare–rez:la niv.lombar T = -2,3 si la niv.soldului sting T=0,2 si soldul drept T= -0,1….intrebarea mea este :de la acest diagnostic am dureri si la calcai?pt ca am dureri f mari la nivelul calcaiului drept ,am spus doct,dar nimeni nu mi-a facut un film si la calcai…si va rog sa imi spunei daca valorile arata ceva f grav…..multumesc ,si va doresc sanatate

  3. Recomandarea noastră este să vă adresați unui medic reumatolog sau ortoped pentru a stabili un set de investigații care să completeze informațiile obținute în urma testului DXA. Acestea vor avea ca scop confirmarea unui diagnostic și infirmarea altora.

  4. Mi-am făcut un screening pt osteoporoza și rezultatul mi-a fost la femur T-score -1,8 și la coloana T-score -3,3. Va rog dacă îmi puteți spune dacă valorile sunt grave? Dacă se pot trata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *