Deseori sunt întrebată de părinți care este cauza depresiei copilului, deoarece anamneza nu evidențiază în unele cazuri, o cauză explicită.
Statistic, incidența depresiei crește semnificativ în jurul vârstei de 13 ani și are cauze multiple (eșecuri în mediul școlar, consumul de substanțe psihoactive, conflicte frecvente cu părinții, psihotraume familiale, bullying). Este bine stabilită ca și una din cauze a depresiei la copii și adolescenți starea de sănătate mentală a mamei, dar un nou studiu longitudinal publicat de „The Lancet Psychiatry” evidențiază și efectul depresiei paterne asupra copiilor. Până în prezent doar mamele erau considerate responsabile de sănătatea mentală a copiilor, participau la evaluarea și psihoterapia copilului și adolescentului, erau integrate în programe de prevenire, psihoterapie de grup pentru aparținători. Tații refuzau evaluarea psihologică, tratamentul sau psihoterapia de grup. Acest studiu poate fi un motiv pentru a încuraja bărbații să vorbească cu medicul de familie despre simptomele depresive. Deși influențele genetice sunt importante, datele arată că și transmiterea transgenerațională a depresiei este semnificativă, apare predominant prin mecanisme ce țin de mediu (modelare comportamentală, parenting, limbaj nonverbal, discursuri cu temă depresivă).
Psihoterapia de familie este necesară în cazul copiilor și adolescenților cu tulburare depresivă, stiluri cognitive disfuncționale și iraționale, comportamente dezadaptative și emoții disfuncționale, fiind deseori învățate de copii în familie.
Bibliografie:
University College London „Teenage depression linked to father’s depression”, Science Daily, 2017
Viorica Cucu, psiholog
clinician principal, psihoterapeut