Colonoscopia este o metodă endoscopică care ne permite vizualizarea și analizarea în timp real, a mucoasei colonului, traseul urmat fiind următorul: orificiul anal, rect, sigmoid, colon descendent, colon transvers, colon ascendent și cec.
Examinarea se realizează cu un aparat numit colonoscop – un tub flexibil care are în vârf o cameră video de înaltă rezoluție conectată la un procesor video performant ce transmite imagini, în timp real, din interiorul colonului, pe un monitor.
Când se recomandă colonoscopia?
- screening la pacienții care au implinit varsta de 50 de ani
- istoric familial de cancer de colon, polipi colonici sau cancere de tub digestiv
- prezenta sangelui in scaun sau test hemocult pozitiv
- markeri tumorali digestivi cu valori crescute
- evaluarea sindromului anemic
- dureri abdominale de cauză neprecizată
- tulburări de tranzit cu alternanță diaree/constipatie
- scădere ponderală
Prin colonoscopie pot fi diagnosticate urmatoarele afectiuni: boala hemoroidala, diverticuloza colonica, angiodisplazii, polipi colonici, tumori colonice, inflamatii ale mucoasei colonului si intestinului subtire.
Cum se efectuează/cât durează?
Pentru efectuarea colonoscopiei este necesar un protocol de pregătire, astfel încât să nu existe materii solide în lumen. Cu 3 zile anterior efectuării colonoscopiei, pacientul trebuie să întrerupă preparatele medicamentoase care conțin fier, bismut sau cărbune medicinal și totodată trebuie să aibă un regim alimentar sărac în fibre vegetale. În ziua dinaintea colonoscopiei, pacientul va avea un regim lichidian (aproximativ 4 litri) în asociere cu diverse substanțe laxative.
Examinarea colonoscopică se efectuează cu pacientul întins pe partea stânga. Medicul va introduce colonoscopul pe la nivelul canalului anal, pe tot cadrul colic. În timpul investigației se introduce aer pentru a destinde colonul și pentru a permite o mai bună vizualizare a mucoasei. Acest lucru poate genera balonare sau crampe, simptome care se ameliorează odată cu eliminarea gazelor.
Dacă în timpul conolonoscopiei este nevoie de biopsii, pacientul trebuie să știe că acestea nu sunt dureroase.
Durata medie a investigației este de 20-30 de minute.