Ce este mamografia?

Mamografia este o tehnică imagistică radiologică de vizualizare a structurii sânului. Datorită sensibilității sale, mamografia este folosită ca tehnică de screening pentru detecția cancerului de sân, iar în cazul diagnosticării patologiei mamare, se asociază în general cu tehnici complementare, cum ar fi ecografia de sân și/sau RMN. Rezultatul mamogramei nu este prin definiție diagnosticul definitiv. Pentru cancerul de sân, diagnosticul de certitudine este dat numai de examenul histopatologic al unor probe obtinute prin puncție-biopsie.

Mamografia reprezintă o metodă imagistică care detectează cancerul de sân în medie cu 2-4 ani mai devreme decât examinarea prin palpare.

Deoarece în mamografie nu există o imagine standard de normalitate, întotdeauna vor fi evaluați împreuna ambii sâni.

O mamografie de calitate ramane cea mai eficienta metoda de a detecta un cancer mamar intr-un stadiu incipient – ceea ce îi oferă medicului posibilitatea mai multor opțiuni terapeutice.

Mamografia nu este recomandata în cazul:

  • persoanelor însarcinate – in cazul in care exista orice suspiciune de sarcină, mamografia nu este recomandată, dat fiind faptul că este un examen radiologic.
  • persoanelor tinere, în general sub 30 ani – aceasta se datoreaza faptului ca se consideră că informațiile obținute prin aceasta examinare nu justifică iradierea acestora; însa vârsta nu este o contraindicație absolută pentru mamografie, existând cazuri în care aceasta investigație poate fi efectuată la recomandarea medicului dumneavoastră și cu acceptul medicului radiolog.
Distribuie articolul: