ELASTOGRAFIA este o noua metodă de diagnostic diferential al tumorilor maligne față de cele benigne.
ELASTOGRAFIA se bazeaza pe faptul ca tumorile maligne sunt mai dure, mai incompresibile și mai puțin elastice comparativ cu cele benigne. În studii clinice, elastografia a fost superioara ecografiei clasice si superioara sau echivalenta mamografiei in diferentierea leziunilor maligne si benigne.
Elastografia combinată cu ecografia a avut cele mai bune rezultate în detectarea cancerului de sân.
Așa cum se poate observa, aspectul jeleului se modifica atunci cand se exercită o presiune. O tumoră canceroasă este de 5-28 de ori mai dură comparativ cu țesutul normal ce o înconjoară. Când se aplică o compresiune sau o vibrație, tumora se deformează mai puțin față de țesutul din jur. Măsurând elasticitatea tumorii determinată prin compresiune, putem estima duritatea țesutului, ceea ce este util în diagnosticul cancerului de sân.
Prin intermediul noii tehnici ce utilizează ultrasunetele se poate stabili, fara efectuarea prealabilă a unei biopsii, dacă o formațiune mamară este sau nu de natură malignă. Există o scala de culori în funcție de care se gradează tumorile de la 1 (probabil benignă) la 5 (probabil malignă).
UN EXAMEN ECOGRAFIC COMPLETAT CU ELASTOGRAFIE AJUTĂ LA UN DIAGNOSTIC CORECT ȘI PRECOCE AL CANCERULUI MAMAR. NOUA TEHNICĂ DE EXAMINARE, ELASTOGRAFIA, REDUCE CONSIDERABIL PROCENTUL DE BIOPSII.
3 răspunsuri
Am avut un fibroadenom ,de 4 cm, operat in februarie 2013. Am aceleasi dureri si intepaturi ,fara sa simt vreo formatiune . Am 32 ani, 2 copii alaptati . Intrebarea mea e , m-ar ajuta o ecografie avum? Multumesc anticipat
Postoperator se recomanda ecografie la 3 si respectiv 6 luni. Asa ca, ecografia este cu siguranta indicata in cazul dumneavoastra. Ea ar putea lamuri cauza durerii. La femeile cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, pe fond de dezechilibru hormonal-hiperestrogenism absolut sau relativ – pot sa apara fibroadenoame mamare. De regula sunt multiple si in ambii sani si in anumite situatii ele se pot reface dupa ce au fost initial excizate. In majoritatea cazurilor, chiar daca sunt multiple sau se refac, fibroadenoamele NU DEGENEREAZA in cancer mamar.
Ecografia clasica completata de cea vasculara si elastografie poate aprecia potentialul evolutiv al unui fibroadenom. In plus este posibil ca durerile pe care le acuzati sa nu aiba o cauza nodulara, ci sa fie de exemplu de cauza hormonala pe o cicatrice sensibilizata, caz in care se poate recomanda un tratament local sau oral.
Oricare ar fi situatia va sfatuim sa mergeti cu incredere la o examinare ecografica inainte de a recurge la o terapie alopata sau naturista.
Cu stima, Dr. Duma
Buna ziua,
Care dintre investigatii este recomandabila dupa histerectomie totala la o pacienta de peste 40 de ani – elasto sau mamografia?
Multumesc