Ecografia morfologică fetală este o tehnică ce aparține imagisticii medicale și permite vizualizarea organelor fătului. Frecvența ecografiilor de sarcină nu este limitată de numărul acestora, deoarece se bazează pe ultrasunete care nu produc efecte adverse pentru făt sau mamă.
Așa cum este bine evidențiat și în carnetul gravidei (la pagina 24), sunt suficiente 4 (patru) ecografii de-a lungul sarcinii, examinările suplimentare având justificări clare, care vor trebui explicate mamei.
Este foarte ușor de reținut că ecografiile prenatale se efectuează la fiecare 10 săptămâni: 12, 22, 32 sau 13, 23, 33 și fiecare are specificul ei, după cum urmează:
- trimestrul I (11-13 săptămâni) permite: un studiu morfologic embrio-fetal precoce pentru detectarea anomaliilor majore, datarea cu precizie a vârstei sarcinii, măsurarea traslucenței nucale (TN – o acumulare de lichid la nivelul cefei tuturor feților), parametru de mare importanță în stabilirea riscului pentru anomalii cromozomiale.
Atenție!
Măsurarea TN poate fi efectuată doar de medicii recunoscuți printr-un ID de către FMF Londra (The Fetal Medicine Foundation), în urma competențelor obținute și a reevaluărilor anuale la care sunt supuși!
Domnul Dr. Romulus Caranfil, medic primar ginecolog, doctor în științe medicale, s-a alăturat echipei noastre de medici, fiind singurul din județul Neamț care deține toate competențele necesare pentru efectuare ecografiei morfologice în trimestrele I, II și III (obținute la FMF Londra). Utilizând un ecograf de ultimă generație si înaltă performanță, 3D/4D, vă oferă examinări la cele mai înalte standarde de calitate!
- trimestrul II (21–25 săptămâni): este dedicată studiului morfologic detaliat al fătului pentru depistarea anomaliilor, a tulburărilor de creștere și a studiului Doppler al mamei și fătului.
- trimestrul III (32-35 săptămâni): permite evaluarea creșterii fetale, determinarea prezentației (poziționarea fătului în uter înainte de naștere), poziția definitivă a placentei și depistarea anomaliilor care apar tardiv – renale, cerebrale sau cardiace!
Dr. Romulus CARANFIL, medic primar ginecolog, doctor în științe medicale
Competenţă Fetal Medicine Foundation, Londra