dieta, alimente sanatoase

Analize de laborator în diabet – Indicele HOMA

Diabetul este o boală cronică care afectează modul în care corpul tău procesează zahărul (glucoza). Din păcate este o afecțiune tot mai des întâlnită. Persoanele cu rezistența la insulină prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.

Ce este insulina și rezistența la insulină?

Insulina este un hormon secretat de pancreas care are rolul de a regla cantitatea de zahăr (glucoză) din sânge. Glucoza este principala sursă de energie a corpului uman. Insulina permite celulelor din țesutul muscular, adipos și ficat să absoarbă glucoza pentru a fi folosită ca sursă de energie.Insulina este implicată în principal în reglarea metabolismului glucozei din sânge și are un rol important în metabolismul lipidelor și proteinelor. Spre exemplu, după ce mâncăm o masă copioasă, bogată în carbohidrați, cantitatea de glucoză din sânge crește. Celulele pancreasului „simt” această creștere și secretă și eliberează insulina în sânge. Insulina străbate fluxul sanguin, transmițând celulelor “să preia” glucoza din sânge – proces care duce la scăderea nivelului glicemiei în sânge.Când unele celule nu răspund corect la insulină apare o tulburare metabolică care se numește rezistență la insulină.După ce se instalează rezistența la insulină, pancreasul nostru produce și mai multă insulină pentru a a păstra un nivel optim de glucoză din sânge. Acest lucru duce însă la niveluri crescute de insulină în sânge – o stare denumită hiperinsulinemie.Cu timpul, celulele noastre pot deveni din ce în ce mai rezistente la insulină, determinând o creștere a nivelului de insulină cât și a nivelului de glucoză din sânge. Drept urmare, pancreasul poate fi afectat, rezultatul fiind scăderea producției de insulină. Dacă nivelul glicemiei din sânge depășește un anumit prag este posibil să primiți un diagnostic de Diabt de tip II.Rezistența la insulină este cauza principală a diabetului.

Care sunt cauzele rezistenței la insulină?

Cauzele principale ale rezistenței la insulină sunt supraalimentarea și creșterea grăsimii corporale, în special cea abdominală. Alți factori care pot determina rezistența la insulină sunt: aportul ridicat de zahăr, inflamația cronică, dezechilibre ale florei intestinale, lipsa mișcării, alte afecțiuni și moștenirea genetică.

Cum știm dacă avem rezistență la insulină?

Indicele HOMA-IR este determinat pe baza unei formule matematice și are rolul de a determina rezistența la insulină și funcția celulelor pancreatice, responsabile de secreția insulinei.Testul este alcătuit din 2 analize sanguine: glicemia și insulina a jeun (pe nemâncate, cu un post de cel puțin 8 ore).

Modalități de gestionare a rezistenței la insulină

Este adesea posibilă o inversare a rezistenței la insulină prin modificarea stilului de viață prin:
    • activitate fizică
    • scădere în greutate cu pierderea grăsimii abdominale
    • renunțarea la fumat
    • reducerea aportului de zahăr
    • dietă bazată pe alimente proaspete, neprocesate
  • consumul de acizi grași Omega-3 – aceștia pot reduce rezistența la insulină și pot scădea nivelul trigliceridelor din sânge;
Este important să mergi la medic dacă observi simptomele diabetului sau dacă ai factori de risc. Diagnosticarea timpurie și tratamentul adecvat pot ajuta la menținerea bolii sub control și la prevenirea complicațiilor.
Distribuie articolul: