Inainte de a va programa pentru o mamografie este recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra eventuale modificari resimtite la nivelul sanilor. De asemenea se recomanda sa anuntati despre eventuale operatii anterioare, folosirea unor medicamente care au continut hormonal si despre eventuali membri ai familiei care au fost diagnosticati ca avand cancer mamar.

 

Mamografia nu trebuie programata in saptamana anterioara ciclului menstrual daca sanii dumneavoastra prezinta tendinta la intarire/durere in aceasta perioada. Perioada optima pentru efectuarea mamografiei este in ziua a 10-a. Intotdeauna sa anuntati medicul radiolog despre posibilitatea unei sarcini.

Alte recomandari:

  • nu folositi deodorant, pudra sau lotiune antiperspiranta in ziua examinarii. acestea pot determina artefecte pe filmele mamografice care pot simula microcalcificari sau grupari de microcalcificari.
  • descrieti problemele/simptomele dumneavoastra tehnicianului care va efectua mamografia
  • daca ati mai facut mamografie este recomandat sa va prezentati cu filmele si rezultatele anterioare pentru a se putea urmari evolutia si realiza un examen comparativ
  • intrebati cand primiti rezultatul; nu presupuneti ca mamografia este normala daca nu primiti vesti de la medic sau de la clinica unde ati facut examenul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *